Over ons

jan hogema

HSP Professional en ACT trainer, gespecialiseerd in hooggevoeligheid. Mijn passie is mensen begeleiden in hun (hoog)gevoeligheid. In mijn leven en werk ben ik altijd gefascineerd geweest door alles wat te maken heeft met hooggevoeligheid. Die van anderen maar ook die van mijzelf. Daarbij heb ik een fascinatie voor de diepere betekenis van kleur(energie).

Opleidingen Jan

ton mutsaars

Graag stel ik me even aan je voor. Ik ben Ton Mutsaars, man, geboren in 1961 in Schijndel en sinds 2018 woonachtig in Vught.

In 2008 ben ik begonnen met de 3-jarige opleiding bij de school voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Hier heb ik voor het eerst kennis mogen maken met meditatie en de impact die dit kan hebben op mensen en mijzelf in het bijzonder. ‘Eenmaal besmet’, raakt je het niet zomaar weer kwijt, en zo ervaar ik dat nog steeds!

Deze opleiding ondersteunt je bij het volgen van je eigen levenspad. Ik leerden er om te rusten in dat wat er is. Ook in dat wat je liever niet wilt dat er is. Verder leerde je zorgen dat er in je leven zoveel mogelijk gebeurt wat werkelijk goed is voor jou. Het was een psychologisch en spirituele pad. Het was een fantastische tijd wat me veel gegeven heeft. Ik heb mezelf hiermee een mooi cadeau gegeven!

Mijn leven vervolgde en via mijn werk in de geestelijke gezondheidszorg, kwam ik in contact met mindfulness. Een andere vorm van meditatie weliswaar dan die ik geleerd had, maar wel een met veel overeenkomsten en iets meer met beide voeten op de grond. Ik ben me erin gaan bekwamen door allereerst bij andere trainers als co trainer mee te werken. Sinds 2012 geef ik zelf mindfulness training en dit doe ik nog steeds doe met veel enthousiasme en passie. Ik word er altijd erg blij van als ik de deelnemers zie groeien in hun proces. En dat kan er zo ineens maar zijn! Dankbaarheid is iets wat ik vaak terug krijg te horen van deelnemers. Dankbaarheid voor afname van symptomen, inzichten en het meer kunnen leven zoals ze werkelijk zijn. Dat is elke keer weer een groot cadeau voor de deelnemer zelf en voor mij om dat te mogen begeleiden.

Voor mij is het belangrijk om uit te gaan van de kracht en mogelijkheden van mensen. Om van daaruit tot oplossingen van problemen of klachten te komen. Een belangrijke waarde hierbij is mildheid en (zelf) compassie. Vaak zijn we als mens erg afkeurend naar dingen waar we onder ‘lijden’. ‘Naar dat wat er is’… het moét weg… het moét anders!

Door zo te denken gaat er veel energie verloren aan dingen welke we wellicht niet kunnen veranderen. Door mildheid toe te passen en compassie te hebben, ontstaat er ruimte voor wie je werkelijk bent. Ruimte voor al je kwaliteiten en kwetsbaarheden. Dit vind ik een belangrijkrijk aangrijpingspunt in mijn individuele begeleiding en komt ook terug in de trainingen. Hierbij maak ik ook gebruik van ACT (acceptance and commitment therapie): dit is een vorm van gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).

Vanuit het Mindfulness Centrum Vught, bied ik mindfulnesstrainingen aan; individueel en in groepen, voor mensen met stress en burn-out, angst, -en stemmingsklachten, AD(H)D, hoog sensitiviteit en autisme. Zie verder bij link voor aanbod.

Opleidingen Ton